Z ostatniej chwili

Domowy jogurt w prosty sposób

Oglądając reklamę jogurtu owocowego można pomyśleć, że owoce jakie się w nim znajdują są olbrzymie. Rzeczywistość jest zupełnie inna i wewnątrz zazwyczaj są owoce mniejsze o niemal 90%. Również jakość opakowań jogurtu zostawia wiele do życzenia.

Co nam więc zostaje? Przygotowanie domowego jogurtu, z produktów jakie znamy, świeżych i w pełni bezpiecznych dla zdrowia. Oto sposoby na ich zrobienie, które wbrew pozorom są bardzo proste i ekonomiczne.

Co jest potrzebne do wytworzenia jogurtu?

Najlepsza do tego jest jogurtownica i jeśli wytwarza się w domowych warunkach jogurt, to właśnie takie naczynie najlepiej kupić. Jogurtownica to urządzenie które utrzymuje dłuższy czas podwyższoną temperaturę, potrzebną przy produkcji jogurtu. Wygodniejszy jest model z zestawem słoiczków, do których można od razu poporcjować jogurt. Urządzenie to nie kosztuje wiele, można już kupić naprawdę dobry model za około 70-80 zł. Jeśli nie mamy jogurtownicy, wystarczy zwykły garnek, dopasowany wielkością do naszych potrzeb.

Przepis na jogurt

Produkcja jogurtu w jogurtownicy

Pierwszym krokiem będzie rozłożenie do słoiczków po ok. dwie łyżeczki jogurtu i zalanie go świeżym, przegotowanym i wystudzonym mlekiem. Do produkcji jogurtu nie wolno używać mleka pasteryzowanego UHT. Całość w słoiczkach mieszamy, wstawiamy je do urządzenia i pozostawiamy na około 7-8 godzin. Po takim okresie jogurt powinien być już gotowy, choć można go zostawić jeszcze troszkę dłużej.

Jak działa jogurtownica?

W urządzeniu zamontowany jest termostat i grzałka, a temperatura jaką utrzymuje to ok. 40 stopni Celsjusza. W czasie trzymania słoiczków w urządzenia dochodzi do rozmnożenia bakterii priobiotycznych, a najczęściej są to dobre szczepy Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus czy inne podobne, bezpieczne dla człowieka.

Jogurt produkowany w garnku

Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40stopni Celsjusza i utrzymujemy ja przez 6 do 8 godzin. Niektórzy wykorzystują do tego celu piekarnik, inni owijają garnek kocami podgrzewają go od czasu do czasu.

O nas

logo-footer

Bogaty materiał wiedzy z dziedziny wyciskarek do soków. Dzięki nam, poznasz najlepsze techniki, przepisy oraz porady. Wybór odpowiedniej wyciskarki również nie będzie już problemem.

Często czytane

Rukola - jakie ma właściwości i składniki odżywcze?
Wyciskarka do soków Cooksense HD 8801
Wyciskarka Cooksense HD

Świeże newsy branżowe

Wyciskarka do soków Hurom HP
Domowy jogurt w prosty sposób
Hurom Alpha – rynkowa nowość
© Copyright portaldomi.pl 2016 All Rights Reserved.