Z ostatniej chwili

Rukola - jakie ma właściwości i składniki odżywcze?

Rukola stała się w ostatnich latach bardzo popularna w Polsce, choć w dalszym ciągu wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak cenne właściwości posiada ta roślina i ja ciekawie można ją podać w potrawach. Coraz częściej gości na naszych stołach, doceniają ja dietetycy i specjaliści od wyżywienia, przytaczając nam wiele pozytywnych informacji na temat rukoli. Rukola ma bardzo łagodny, orzechowy smak, czasami lekko pikantny, lecz ogólnie zalicza się do jednych z najprzyjemniejszych roślin liściastych. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale uprawia się ja także w Polsce, bardzo dobrze znosi warunki pogodowe w naszym kraju. Rukola stała się nieodzownym składnikiem wielu sałatek, potraw wegetariańskich, w tym także burgerów wegetariańskich, pizzy czy w sałatce z serem typu feta.

 

Rukola

 

Znajdziemy ją już praktycznie w każdym sklepie z warzywami, nie ma problemu z jej wyszukaniem, jak to było jeszcze kilka lat temu. Dostępność rukoli przyczyniła się znacznie do wzrostu jej popularności w naszych jadłospisach, do tego cena także nie jest wygórowana, więc te zielone listki o nietypowym dla Polaków smaku, zaczęły królować w polskich kuchniach. Choć pojawiły się niedawno, to z marszu podbiły serca kucharzy i w wielu restauracjach można spotkać bardziej klasyczne wersje potrwa z rukolą, ale również nietypowe, nowe przepisy, które zachwycają gusta smakoszy. W Polsce rukola ma oficjalną nazwę nadaną dużo wcześniej i brzmi ona rokietta siewna (Eruca vesicaria (L.) Cay), jednak potocznie przyjęła się nazwa z krajów południowych, czyli rukola. Jest to warzywo liściaste i należy do rodziny kapustowatych, jest spokrewniona z naszym rodzimym chrzanem i rzodkiewką, pomimo tego, że kształt i forma jej liści bardziej przypominają nam sałatę.

 

Rukola przywędrowała do nas z Włoch i Hiszpanii, gdzie już od dawna jest niezmiernie popularna i dodawana do wielu potraw, w przeróżnych kombinacjach smakowych. Znali ją już starożytni Rzymianie, również w Azji, w rejonach Morza Czarnego i w Afryce można ją spotkać w potrawach, ale także rosnącą dziko na polach. Nam najbardziej kojarzy się ze słoneczną Italią, gdzie jest tak popularna jak u nas właśnie zielona sałatka. Rukole z powodzeniem można uprawiać w Polsce, ponieważ świetnie znosi nasz klimat. Hoduję się ją wiosną i jesienią. Jeśli chcemy stworzyć ogród pełen rukoli, to musimy stworzyć miejsce z bardzo wilgotna ziemią, użyźnione i najlepiej o charakterze gliniasto – piaszczyste. Oczywiście także dobrze nasłonecznione, nie bez powodu jej ojczyzna znajduje się na południu Europy. Nasiona rukoli wysiewamy bezpośrednio do ziemi, a następnie przykrywamy delikatnie cienka warstwą piasku. Musi być stale nawadniana, bez tego nie będzie możliwy dobry zbiór. Roślina jest gotowa do zbioru gdy osiągnie wysokość przynajmniej 15 cm, ale nie wycinamy jej całkowicie z gleby, tylko po ścięciu rozety, zostawiamy korzenie w ziemi.

 

Rukola oprócz wysokich walorów smakowych, ma przede wszystkim niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia ze względu na swoje właściwości. Jest to bogate źródło folianów, witaminy A,C i K, witamin z grupy B, oraz potas, wapń oraz magnez. Do tego jest małokaloryczna i lekkostrawna, wzmacnia organizm i zwiększa odporność. Przeciwdziała także anemii i pobudza układ trawienny do działania. Sprawdza się jako dodatek do kanapek, pizzy, sałatek, soków warzywnych oraz zup i duszonych warzyw. W starożytnym Rzymie była uprawiana ze względu na olejki eteryczne jakie posiada, a w I wieku n.e. była traktowana jako afrodyzjak sporządzając z niej wiele mikstur. Obecnie w kuchni śródziemnomorskiej jest obecna niemal każdej potrawie, zarówno w wegetariańskich, jak i tych serwowanych z mięsem i wędlinami. Nie dość że smaczna, to do tego pełna składników odżywczych, więc perfekcyjnie nadaje się do wszystkich potraw osób będących na diecie. Udowodniono także, ze posiada bogate pokłady sulforanu, czyli składnik antyrakowy. Jest także źródłem chlorofilu chroniącego nas przed wieloma szkodliwymi czynnikami. Rukola poprawia także stan kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy, obniża poziom glukozy, więc jest wskazana dla pacjentów z cukrzycą.

 

Przepisów na potrawy z rukolą znajdziemy mnóstwo na stronach i blogach internetowych poświęconych gotowaniu, a każdy będzie dla nas ciekawą przygodą kulinarną i porcją zdrowia dla organizmu.

O nas

logo-footer

Bogaty materiał wiedzy z dziedziny wyciskarek do soków. Dzięki nam, poznasz najlepsze techniki, przepisy oraz porady. Wybór odpowiedniej wyciskarki również nie będzie już problemem.

Często czytane

Rukola - jakie ma właściwości i składniki odżywcze?
Wyciskarka do soków Cooksense HD 8801
Wyciskarka Cooksense HD

Świeże newsy branżowe

Wyciskarka do soków Hurom HP
Domowy jogurt w prosty sposób
Hurom Alpha – rynkowa nowość
© Copyright portaldomi.pl 2016 All Rights Reserved.